Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΑΛΑΤΙ Η ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ




Αλάτι η κατά τους χημικούς χλωριούχο νάτριο είναι το μόνο φυσικό κρυσταλλικό ορυκτό που καταναλώνει ο άνθρωπος ο οποίος μας διατηρεί ζωντανούς και υγιείς. Τα μέρη του νατρίου και του χλωρίου είναι θρεπτικές ουσίες που χωρίς αυτές δεν μπορούμε να ζήσουμε , και μην ξεχνάμε και την μαγική του ικανότητα να ενισχύει τις υπόλοιπες γεύσεις .
Στην χημεία η λέξη άλας είναι γενικός Όρος για μια ολόκληρη οικογένεια χημικών ενωσεων, το χλωριούχο νάτριο προκύπτει από την αντίδραση του υδροχλωρικού οξέος με το υδροξείδιο του νατρίου . Κάποια άλλα άλατα διατροφικής σημασίας είναι το χλωριούχο κάλιο το οποίο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο σε δίαιτες , το ιωδιούχο καλιο το οποίο προστίθεται στο κοινό αλάτι για να αυξήσει το ιώδιο στην δίαιτα και το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο το οποίο το χρησιμοποιούν στην επεξεργασία κρεάτων.
Οπότε σύμφωνα με χημικές μελέτες δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο τα ακριβά αλάτια απολύτως τίποτα . Α λα από φυσική άποψη είναι πιο λεπτοκομμένα η πιο χοντροκομμένα αυτό είναι όλο . πόσα διαφορετικά αλάτια μπορούμε να συναντήσουμε είναι εκπληκτικό αλάτι σε νιφάδες , αλάτι σε λεπτές νιφάδες χοντροκομμένο πολύ ψιλό, ψιλό σε σκόνη και πάρα πολλά άλλα ,,από πλευράς χημικής σύστασης όλα είναι περισσότερο από 99 καθαρό χλωριούχο νάτριο άλλα έχουν ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά .
Οπότε γιατί να πληρώνουμε τόσα χρήματα για απλό χλωριούχο νάτριο


Το αλάτι βέβαια προέρχεται από δυο διαφορετικές πυγές τα αλατωρυχεία και την θάλασσα ώμος αυτό το γεγονός από μόνο του δεν τα καθιστά διαφορετικά . Σε ηλιόλουστες παράκτιες περιοχές το αλάτι μπορεί να παραχθει από την εξάτμιση του νερού με την επέμβαση μόνο του Ήλιου όπως μπορούμε και στο video . Υπάρχουν πολλά είδη θαλασσινού αλατιού που έχουν προκύψει από της θαλλασες του όλου του κόσμου τα οποία έχουν υποστεί κατεργασία σε διάφορους βαθμούς . υπάρχουν γκρίζα και γρι-ροζ από την Κορέα και την Γαλλία μαύρο αλάτι από την Ινδία που όλα οφείλουν το χρώμα τους στους τοπικούς αργίλους τα φύκια και στα σημεία τα οποία έγινε ι εξάτμιση και όχι στο χλωριούχο νάτριο το όποιο περιέχουν . Τα μαύρα και τα κόκκινα αλάτια από την Χαβάη οφείλουν το χρώμα τους στην σκόπιμη προσθήκη κονιοποιημένης λάβας και κόκκινου ψημένου αργίλου . Αυτά τα σπάνια και εξωτικά αλάτια χρησιμοποιούνε όλο ένα στης επαγγελματικές κουζίνες από τολμηρούς Chef φυσικά ι γεύση είναι αδιαμφισβήτητα μοναδική ….……ZC


Δεν υπάρχουν σχόλια: