Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΓΕΥΣΗ



Η γεύση είναι ίσως το ποιο πολύτιμο χάρισμα στον άνθρωπο. Έχουμε πέντε βασικές γεύσεις  αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό, και το νεότερο, umami .
Κάθε γεύση μας βοήθα στην σωστή επιλογή τροφών ώστε να διατηρεί το σώμα μας ισορροπία .

  • Αλμύρα: είναι ένα σημάδι το σώμα σας χρειάζεται νάτριο. Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι απαραίτητο για την υγεία, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.

  • Πικρό: Αυτό μας θυμίζει την τοξικότητα. Η πικρή γεύση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας και της υγείας. Πικρές τροφές και βότανα κάνουν αποτοξίνωση του ήπατος και του έντερου.

  • Ξινίλα: Αυτή η γεύση διατηρεί την οξύτητα του σώματος και βοηθά στο να  απορροφά μέταλλα όπως ο σίδηρος. Η πιο κοινή ομάδα τροφίμων είναι τα εσπεριδοειδή (όπως το λεμόνι και το λάιμ κ.α.), ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως τουρσιά, το λάχανο, ξύδι, κρασί και σάλτσα σόγιας κ.α).

  • Γλύκα: Αχ, γλυκά, όλοι τα ποθούν, μας φέρνουν άνεση και τη χαρά. Αυτή η λαχτάρα προσφέρει ενίσχυση και θρεπτική δράση στο αίμα.

  • Umami: Είναι η πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Αλμυρά τρόφιμα, όπως το τυρί, το κρέας, τα μανιτάρια οι ντομάτες κ.α. είναι πλούσια σε  umami γεύση. Οι Ιάπωνες έχουν αναγνωρίσει αυτό το άρωμα πριν χρόνια.


Η γλώσσα είναι ένας μυς που κινείται προς πολλές κατευθύνσεις για να μασάμε, να καταπίνουμε και να μιλάμε. Δεν είναι λεία, αλλά καλύπτεται από τα γευστικά κύτταρα. Αυτά ανιχνεύουν τη νοστιμάδα στα φαγητά και τα ποτά.
Καθετί που βάζουμε στο στόμα είναι μείγμα τεσσάρων γεύσεων: του ξινού, του πικρού, του γλυκού και του αλμυρού. Διαφορετικά μέρη της γλώσσας, με τη βοήθεια των γευστικών κυττάρων, ανιχνεύουν αυτές τις γεύσεις. Οι πικρές γεύσεις ανιχνεύονται στο πίσω μέρος, οι ξινές στα πλαϊνά άκρα, οι γλυκές στην άκρη και οι αλμυρές ακριβώς διπλά στην περιοχή όπου ανιχνεύονται οι γλυκές.
Τα νεύρα που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές και αντιστοιχούν στο κάθε γευστικό αίσθημα , μεταφέρουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος αναγνωρίζει κατά πόσο η γεύση είναι γλυκιά, αλμυρή, ξινή ή πικρή και το σώμα αντιδρά ανάλογ
α.


Το umami αφήνει μια ήπια αλλά παραμένουσα αίσθηση που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Προκαλεί έκκριση σάλιου και μια αίσθηση απαλότητας στη γλώσσα, ερεθίζοντας το λαιμό, τον ουρανίσκο και το πίσω μέρος του στόματος .


Τροφές πλούσιες σε umami

..........ZC

Δεν υπάρχουν σχόλια: