Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Πως θα κάνουμε κρουασάν




Πως θα κάνουμε κρουασάν
Κρουασάν

Πραγματική ιεροτελεστία, μαγεία, έρωτας. Αλεύρι , βούτυρο και το αποτέλεσμα μοναδικό δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος να μπορεί να αντισταθεί .
Φουσκώνουν ….. φουρνίζονται και το βούτυρο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα αρώματα του θα πλημμυρίσουν τον χώρο …….  
Τα ''κρουασάν'' είναι τα γνωστά ψωμάκια σε σχήμα ημικυκλικό, σαν μισοφέγγαρο, Παρά την λάθος εντύπωση που έχουμε για την καταγωγή του κρουασάν, σαν αρτοσκεύασμα Γαλλικής επινόησης, στην πραγματικότητα δεν είναι Γαλλικό αλλά Αυστριακό και μάλιστα Βιεννέζικο.
Θα σας δώσω μια συνταγή να φτιάξετε τέλεια κρουασάν

625γρ  Αλεύρι
80γρ    Ζάχαρη

30γρ    Αλάτι
30γρ    Μαγιά
160γρ  Γάλα  
170γρ  Νερο  

Τοποθετούμε όλα σε μια μπασινα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Στην συνέχεια δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας μέχρι να προκύψει ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο (είναι σημαντικό το ζύμωμα , είναι αυτό που θα καθορίσει το τελικό προϊόν ). Το κάνουμε μια μπάλα και το χαράζουμε από πάνω “ κάγκελο ” ( # ) το σκεπάζουμε με μεμβράνη η με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

500γρ  Βούτυρο 82%

Τοποθετούμε το βούτυρο ανάμεσα σε δυο αντικολλητικα φύλλα και το απλώνουμε με την βοήθεια του πλάστη σε ένα φύλλο 25 25  και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Aφού το ζυμάρι μας έχει ξεκουραστεί, το ανοίγουμε με ένα μπλάστρι σε σταυρό τοποθετούμε το βούτυρο στο κέντρο (το βούτυρο πρέπει να είναι σχεδόν το ίδιο μαλακό με το ζυμάρι για να μπορέσει να ομογενοποιηθεί σωστά ) και κλείνουμε μέσα το βουτιρο σφραγίζοντας στο ζυμαρι . Πατάμε από πάνω με τον πλάστη και ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 50 λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος το βγάζουμε από το ψυγείο και το διπλώνουμε πιάνοντας την μια πλευρά όπου την φέρνουμε στην μέση και την άλλη πλευρά  αντίστοιχα από πάνω .Αυτό που θα προκύψει είναι ένα τετράγωνο κομμάτι .
Το οποίο το ξανά ανοίγουμε μακρόστενο και το κάνουμε ξανά φάκελο (όπως παραπάνω ) και το τοποθετούμε στο ψυγείο για άλλα 50 λεπτά . αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναληφτεί στο σύνολο 3 φορές . Τα ο φύλλο είναι έτοιμο κόψτε αφήστε να φουσκώσουν  και κάντε τα καλύτερα κρουασάν .
Προσπαθούσα να κάνω τα κρουασάν 180γρ 200γρ και δεν μπορούσα να τα ψήσω.      
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διονύση Aλερτα η συμβουλές του στο ψήσιμο ήταν καθοριστικές. 
Η διαδικασία είναι λίγο επίπονη αλά το καλό πράγμα θέλει τον χρόνο του .


..........ZC

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με 30 γραμμάρια αλάτι που γράφεις τα κρουασάν βγήκαν αλμυρά τσάμπα ο κόπος!!