Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Γαϊδουράγκαθο




Ευδοκιμεί σε χώρες με ηπειρωτικό και μεσογειακό κλίμα και αγαπάει τα ξηρά, αργιλώδη και πετρώδη εδάφη. Έχει διάφορες ονομασίες όπως «κουφάγκαθο», «γαλακταγκάθι», «κάρδος», «αγκάβατος» και «σίλυβον» κατά τον Διοσκουρίδη. Λέγεται και «σίλυβο της Παναγίας» λόγω του μύθου που λέει ότι: η Παναγία,  κατά την  περιπλάνησή της στην έρημο προκειμένου να θηλάσει τον Ιησού, αναζήτησε ένα μέρος  σκιερό, τότε το σίλυβο με τα φύλλα του σχημάτισε σκιά. Κατά την διάρκεια του θηλασμού, μερικές σταγόνες γάλα έπεσαν επάνω στα φύλλα του και από τότε το βότανο έχει λευκές κηλίδες και λωρίδες.
Το συγκεκριμένο βότανο χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους Σκωτσέζους αφού εμφανίζεται και στο εθνόσημό τους.
Οι έγκυες γυναίκες,
βέβαια, καλό θα ήταν να το αποφεύγουν. Επίσης, άτομα ευπαθών ομάδω καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν την κατανάλωσή του, γιατί μπορεί να προκαλέσει διάρροια, στομαχικά προβλήματα ή ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις.
Παρ’ όλα αυτά το γαϊδουράγκαθο δεν είναι ζιζάνιο. Είναι βρώσιμο όχι μόνο από τα συμπαθή τετράποδα και τα γαϊδουράκια, αφού τρώγοντάς το δεν πληγώνονται από τα αγκάθια του. Καταναλώνεται ως αφέψημα από τον άνθρωπο, με εκπληκτικές ωφέλιμες ιδιότητες.
Αν θέλετε να προστατέψετε το συκώτι σας, το γαϊδουράγκαθο, θεωρείται το καλύτερο βότανο! Βοηθάει στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και τμημάτων ηπατικού ιστού. Σύμφωνα με δοκιμές και κλινικές μελέτες, το γαϊδουράγκαθο συμβάλει δραστικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από το αλκοόλ!.
Επίσης , κατά την διάρκεια της ανάνηψης ασθενή από χημειοθεραπείες , το αφέψημα γαϊδουράγκαθου προστατεύει το συκώτι από την επιβάρυνση των φαρμάκων, αποβάλλοντας τις τοξίνες και την ακτινοβολία καθαρίζοντας έτσι τον οργανισμό!
Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής : 
Mία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι με βραστό νερό, περιμένουμε 8-10 λεπτά και σουρώνουμε.

Μια από τις επόμενες ημέρες θα ανεβάσουμε σχετικά video με διάφορους τρόπους παρασκευής τσαγιών.


Μιχάλης Παπαδογαμβράκης



Δεν υπάρχουν σχόλια: