Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Λουΐζα



«Αλούσια», ή «Λιππία», ή «Κιτρίοσμος» ή «Λεμονόχορτο» γιατί έχει έντονο άρωμα λεμονιού. Η αρχική του ονομασία ήταν «Κέντρον» και η καταγωγή της από την  Νότια Αμερική (Χιλή). Ήλθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα από τους Ισπανούς. Το όνομα «Λουίζα» το πήρε προς τιμήν της Μαρία-Λουίζα-Τερέσα-Ντε-Πάρμα, συζύγου του βασιλιά Κάρλος του 4ου  της Ισπανίας. Σήμερα την θεωρούμε πλέον και δικό μας φυτό.
Είναι γνωστή κυρίως για την συμβολή της στο αδυνάτισμα και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας  επειδή «λιώνει» το λίπος. Ωστόσο οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πρέπει  να αποφεύγουν το βότανο όσοι έχουν υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση.
Συγκαταλέγεται στα
τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει ήρεμο ύπνο απομακρύνοντας την ένταση και το στρες. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ανακουφίζει από ημικρανίες και νευρικούς πόνους. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και έχει χωνευτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό για προβλήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, όπως: δυσπεψία, κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Σταματά τη διάρροια  και  την αιμορραγία.  Βοηθά  επίσης στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού και την αντιμετώπιση του τυμπανισμού και των αερίων.
Είναι ένα βότανο, με σημαντικά οφέλη στην αποτοξίνωση, στην υγεία και την συνολική ευεξία του οργανισμού.
Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού με Λουΐζα:
1 κούπα ζεστό νερό με 1 κουταλιά Λουΐζα, περιμένουμε 5-8 λεπτά και σουρώνουμε.

Μιχάλης Παπαδογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: