Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Παπαρούνα



Την  βλέπουμε να φυτρώνει παντού. Στις άκριες των δρόμων, σε πάρκα, σε κήπους, ανάμεσα σε ερείπια και σε χωράφια. Έτσι έγινε γρήγορα το σύμβολο της ανοιξιάτικης υπαίθρου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η παπαρούνα βλάστησε από το αίμα του λαβωμένου Άδωνη, του αγαπημένου θεού της θεάς Αφροδίτης που πληγώθηκε ενώ κυνηγούσε. Οι αρχαίοι έλληνες ιερείς γνώριζαν καλά τις υπνωτικές και ναρκωτικές ιδιότητες του φυτού. Οι γιοι του Άδη, ο Ύπνος και ο Θάνατος,
εμφανίζονται κρατώντας στα χέρια τους παπαρούνες, συμβολίζοντας με σαφήνεια τόσο τον ύπνο που μπορεί να προκαλέσει η κοινή παπαρούνα μέχρι και τον θάνατο που μπορεί να προκαλέσει η οπιούχος παπαρούνα. Ήταν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας και απαραίτητο στα Ελευσίνια μυστήρια όπου οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας. Ενώ λένε, πως μετά την απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, η θεά Δήμητρα απέκτησε ξανά γαλήνη πίνοντας ζωμό παπαρούνας. Στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν με παπαρουνόσπορο, μέλι και κρασί, ένα δυναμωτικό ποτό για τους αθλητές. Τους παπαρουνόσπορους τους χρησιμοποιούσαν όμως και στην παρασκευή ψωμιών, συνήθεια που κρατάμε ακόμη και σήμερα. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σε
φούρνους ή σε καταστήματα τροφίμων να βρίσκουμε  πεντανόστιμα ψωμιά, παξιμάδια και κέικ ζυμωμένα με παπαρουνόσπορο. Η παπαρούνα έχει αντιβηχικές, μαλακτικές, ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Συστήνεται σε επίμονο βήχα, σε γρίπη, σε κρυολογήματα και εμπύρετες καταστάσεις γιατί είναι εφιδρωτική. Επίσης συστήνεται σε διάρροια, σε δυσεντερίες  και σε νυχτερινή ενούρηση. Το σιρόπι από πέταλα παπαρούνας δίνεται για τόνωση του οργανισμού, για ίκτερο, για πλευρίτιδα, για κολικούς των παιδιών και σαν ηρεμιστικό. Οι σπόροι συστήνονται για κοιλιακούς πόνους, ταχυκαρδίες και αϋπνίες. Αυτή είναι λοιπόν η πανέμορφη παπαρούνα που ανοίγει τα πέταλά της για μία μόνο μέρα και την επομένη αρχίζει να φυλλορροεί. Και αν την κόψουμε, μαραίνεται γρήγορα.  Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού παπαρούνας:
Ένα κουτάλι της σούπας ξερά άνθη σε μία κούπα βραστού νερού, περιμένουμε 10 λεπτά και σουρώνουμε.
Μιχάλης Παπαδογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: