Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Mελισσόχορτο



«Η μέλισσα η φαρμακευτική»

Γνωστή και ως μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο ή τον κοινό βάλσαμο.  Ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Συμβάλλει στη μακροζωία επειδή είναι σωματικό και πνευματικό διεγερτικό.
Ονομάστηκε έτσι από την ιδιαίτερη αγάπη που του έχουν οι μέλισσες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ανθών του σε νέκταρ. Στην αρχαιότητα θεωρείτο το ελιξίριο της νεότητας και το χρησιμοποιούσαν αλχημιστές και ιερείς για ανάλογα σκευάσματα.  Ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμις. Όπως μας πληροφορούν ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για το δάγκωμα του σκορπιού και ως εμμηναγωγό.
Κατά το μεσαίωνα, οι Ευρωπαίες γέμιζαν φυλαχτά με μελισσόχορτο και τα έφεραν πάνω τους ως ερωτικά γούρια, ενώ οι μοναχοί το έβαζαν μέσα σε «τονωτικά ροφήματα»
για να δυναμώσουν και να ανακουφίσουν την καρδιά.
Το μελισσόχορτο είναι αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδη,  αντισπασμωδικό και έχει αντισταμινική δράση, οπότε θεωρείται ιδανικό κατά των ιών, αλλεργιών, πόνων περιόδου, ημικρανιών κτλ.  Προκαλεί διαστολή των περιφερειακών αγγείων της καρδιάς, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος.
Τονώνει το πεπτικό σύστημα και είναι καλό χωνευτικό, ιδιαίτερα σε κακή χώνευση από νευρικότητα. Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε νευρικές κρίσεις, νευρασθένειες και υστερίες. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες και έντασης. Μειώνει το άγχος και τη μελαγχολία επειδή επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ψυχική διάθεση.
Θεωρείται τονωτικό του εγκεφάλου, ενισχύει τη μνήμη, καθαρίζει το μυαλό και αυξάνει την αντίληψη.
Προσοχή: Το μελισσόχορτο δεν συνίσταται σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες. Μιλώντας για τα βότανα, γράφουμε πάντα πληροφοριακά.
Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού με μελισσόχορτο:
Μια κουταλιά της σούπας μελισσόχορτο σε μία κούπα με βραστό νερό, περιμένουμε 10 λεπτά και σουρώνουμε.
Μιχάλης Παπαδογαμβράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: