Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΑΦΥΛΙΝΑΚΑΣ - ΔΑΥΚΟΣ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΚΑΡΟΤΟ



ΣΤΑΦΥΛΙΝΑΚΑΣ - ΔΑΥΚΟΣ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΚΑΡΟΤΟ

Στον τόπο μας το συναντούμε με την ονομασία Σταφυλίνος, Δαφκί, Μπαστινάκλα, Σταφυλίνακας, Σταφυλιόνι.

Οι αρχαίοι έλληνες συνήθιζαν να αποκαλούν τον σταφυλίνακα «Φίλτρον» λόγω των θαυματουργών θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Ο Ιπποκράτης το αποκαλούσε «Σταφυλίνο» και ο Διοσκουρίδης «Ελαφοβοσκή». Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε κατά του άσθματος, της φυματίωσης και του διαρκούς βήχα.  Στην Κρήτη οι χωρικοί έβραζαν το αποξηραμένο σπόρο και τον έπιναν για τις παθήσεις των νεφρών. Τον χυμό της ρίζας τον χρησιμοποιούσαν ενάντια στις ραγάδες των μαστών στις λεχώνες.
Διαθέτει πολλές φαρμακευτικές ουσίες, κυρίως βιταμίνες όπως καροτίνη (Α),  βιταμίνη C και Β, καθώς επίσης σάκχαρα, μέταλλα κτλ. Η ρίζα του χρησιμοποιείται σε μορφή πολτού ή σκόνης και έχει ιδιότητες διουρητικές. Επίσης χρησιμοποιείται σαν απολυμαντικό και κατά της αναιμίας. Οι σπόροι του καρότου βρασμένοι χρησιμοποιούνται σαν τονωτικό της όρεξης και γενικά για διαταραχές του πεπτικού, καθώς και για ρύθμιση της εμμηνόρροιας. Στην επιδερμίδα δρα ως αναγεννητικό, ευνοεί την ανανέωση και την αύξηση των κυττάρων του δέρματος όπως επίσης και σαν αντιφλεγμονώδες επειδή καταπραΰνει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες.

Από τη ρίζα του σταφυλίνακα παρασκευάζονται χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον χρωματισμό τυριών και άλλων τροφίμων. Επίσης από τα μικρά σκούρα άνθη που βρίσκονται στο κέντρο του σταφυλίνακα, παρασκευάζονται χρώματα ζωγραφικής.


Δεν συνιστάται στους διαβητικούς και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μη διστάσουμε να επιθέσουμε ξυσμένο καρότο πάνω σε εγκαύματα και πρηξίματα και να πιούμε το αφέψημα του, αν υποφέρουμε από διάρροιες. Τα αποτελέσματα είναι απτά, εξαιτίας της τανίνης που περιέχει. 

Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού με σταφυλίνακα:
Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μία κουταλιά του γλυκού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε.
Προσοχή, το άγριο καρότο μοιάζει πάρα πολύ με το κώνειο !!! 

Μιχάλης Παπαδογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: